Waar je niet zo heel lang geleden nog een giga studio vol met dure apparatuur nodig had om muziek te kunnen produceren, kom je tegenwoordig met een laptop op een zolderkamertje al een heel eind. Steeds meer enthousiastelingen leggen dan ook een eigen home studio aan. Maar wat heb je hiervoor nodig? We hebben al het essentiële voor je op een rij gezet. Let’s dive in!
Een geïsoleerde ruimte
Voor je naar de winkel rent om spullen te halen, is het verstandig om eerst een geschikte ruimte uit te kiezen of je woning zo te verbouwen dat je plek hebt voor een studio. Zolang je geen heel orkest wil opnemen is de grootte niet zo belangrijk. Een kamertje van enkele vierkante meters is al voldoende voor het produceren van muziek, en het opnemen van een stem of instrument.
Wel is de akoestiek en isolatie belangrijk. De akoestiek is doorgaans sterk te verbeteren door de juiste wandbekleding te bevestigen. Dit kan speciaal noppenschuim zijn maar ook eierdozen volstaan bij een beperkt budget. Dat de studioruimte goed geïsoleerd is, is vooral belangrijk voor je medebewoners en de buren. Zo voorkom je dat zij last hebben van jouw muzikale uitspattingen.
Een krachtige computer
Tegenwoordig vormt de computer het hard van iedere home studio. De computer vervangt de ouderwetse bandrecorder en zorgt voor de rekenkracht. Het kan een vaste desktop computer zijn of een losse laptop. Veel producers geven de voorkeur aan het tweede omdat je jou creaties zo ook eenvoudig mee kunt nemen. Handig als je bijvoorbeeld ook eens live iets wil recorden.
Dan komt natuurlijk de vraag: mac of windows?! Hier zouden we een apart artikel aan kunnen wijden. Er bestaan voor beide kampen fanboys die sferen bij het ene of andere besturingssysteem. Samengevat is het eigenlijk heel eenvoudig: beide systemen zijn prima geschikt voor een home studio. Het verschil? Mac is iets duurder, maar doorgaans beter toegespitst op creatieve toepassingen. Er is veel software voor beschikbaar en deze draait stabiel. Windows is iets goedkoper, en vergt soms iets meer werk om goed te functioneren. Kies dus vooral wat past bij je budget en waar je zelf prettig mee werkt.
Een interface
Wat is in hemelsnaam een interface? Het is een chic woord voor een externe geluidskaart. De meeste computers beschikken over een prima geluidskaart voor een spelletje of Netflix. Ze zijn echter niet krachtig genoeg om realtime geluid op te nemen. Daarnaast beschikken ze niet over de juiste aansluitingen, zoals XLR of grote Jack. Een interface lost dit op. Een interface is een klein kastje die je doorgaans eenvoudig aansluit via USB.

Een microfoon
Als muziekliefhebber word je nu hopelijk al wat enthousiaster! In een home studio mag een microfoon natuurlijk niet ontbreken. Een goede condensator microfoon is dan ook essentieel voor jouw studio. Hiermee kan je perfect jouw stem opnemen, of je nu een mannelijke zanger bent of vrouwelijke rapper. Om instrumenten op te nemen kun je vaak het beste specialistische microfoontjes kopen voor het betreffende instrument.
Een midi keyboard
Voor de meeste producers is een midi keyboard ook onmisbaar. Dit is een keyboard die je aansluit op je computer, en gebruikt om muziek mee in te spelen. Een goed midi keyboard kan meer dan enkel toetsen aanslaan. Hij registreert ook hoe hard je op een toets drukt bijvoorbeeld. Zo kun je er hele realistische effecten mee creëren. Via je software kun je er elk denkelijk digitaal instrument achter plaatsen om je eigen stuk mee te componeren. Handig!
Near field monitors
Tot slot mogen near field monitors niet ontbreken. Dit zijn monitors die een heel eerlijk geluid geven als je er met je oren dicht op zit. Ze zijn dus speciaal ontwikkeld voor studio’s. Standaard boxen vervormen het geluid om het ‘mooier’ te laten klinken. Dat is immers het doel wanneer je gewoon lekker naar muziek wil luisteren. Als je aan het mixen bent in je home studio wil je natuurlijk precies weten hoe iets klinkt, om te bepalen of er meer hoog of laag in moet bijvoorbeeld. Ga dus voor een mooi setje near field monitors van KrK of Yamaha bijvoorbeeld.

Wat kost een home studio?
We hebben de meest belangrijke items voor jouw home studio op een rijtje gezet. Maar wat kost zoiets? Het hangt natuurlijk sterk af van de keuzes die je maakt. Je kunt bijvoorbeeld een microfoon voor enkele honderden euro’s kopen, maar ook één voor enkele duizenden euro’s. Gelukkig is er tegenwoordig weinig troep op de markt. De instapmodellen voor de meeste apparatuur is al meer dan voldoende voor een eenvoudige thuis studio. Vaak zijn de verschillen voor met spullen uit het hoogste segment amper hoorbaar voor de hobbyist.
Al met al kunnen we zeggen dat je voor een paar duizend euro een prachtige home studio kan inrichten, inclusief accessoires als: standaard, kabels, hoofdtelefoon, software etc. Gelukkig hoef je niet alles in één keer aan te schaffen. Begin met een goede computer met de juiste software en breid langzaam uit op basis van je wensen. En vooral: geniet van het maken van muziek!