Wil jij meer weten over de verschillende elektro elementen van YESSSPRO? Dan ben je in deze blog aan het juiste adres, want hier kun je er alles over lezen! Lees dus snel verder!
Condensatoren en bewegingsschakelaar van YESSPRO
De condensator is het meest voorkomende component. Deze vind je vaak op een PCB. Condensatoren hebben als doel om elektrische lading voor korte tijd vast te houden en dit los te laten als er meer stroom nodig is in het circuit. Een condensator doet dit door 2 geleidende lagen te scheiden door diëlekrisch of isolerend materiaal. Condensatoren staan in de categorie geleidingsmateriaal, waardoor ze de kenmerken hebben van elektrolytische condensatoren die een hoge capaciteit hebben. Sommige condensatoren lijken op axiale weerstanden, maar een klassieke condensator als Bewegingsschakelaar heeft 2 draden die vanaf dezelfde kant uitsteken.
Inductoren van YESSSPRO
Inductoren zijn de laatste lijn van de familie lineaire passieve componenten. Deze hebben dezelfde weerstand als een condensator. Een inductor slaat ook energie op, maar in plaats van het opslaan van elektrostatische energie maakt een inductor gebruik van een magnetisch veld. Het magnetische veld wordt opgewekt door de inductor waarna er energie doorheen kan stromen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een eenvoudige draadspiraal als spoel. Hoe meer windingen er zijn, hoe groter het magnetische veld wordt en hoe meer energie er kan worden opgewekt door middel van inductie. Een inductor vind je meestal gewikkeld om een magnetische kern. Deze is er in diverse vormen. De kern is er om het magnetische veld te versterken, waardoor er meer energie kan vrijkomen. Meestal wordt een inductor gebruikt om signalen te blokkeren of uit te filteren. Denk bijvoorbeeld aan het blokkeren van interventie in elektronische apparaten. Daarnaast kan een inductor gebruikt worden in combinatie met een condensator voor het manipuleren van AC-signalen.
Potentiometers van YESSSPRO
Een ander element is de potentiometer. Dit is een vorm van variabele weerstand. Potentiometers zijn verkrijgbaar in lineaire en roterende typen. Wanneer je aan de knop van de roterende potentiometer draait, krijg je een variërende weerstand. Dit geldt vooral als het schuifcontact over een halfronde weerstand heen komt. Een goed voorbeeld van een roterende potentiometer is de volumeregelaar die je vaak op radio’s ziet. Hierbij regelt de potentiometer hoeveel stroom er naar de versterker gaat. Een lineaire potentiometer heeft dezelfde werking, alleen wordt bij deze meter de weerstand op een andere manier gevarieerd. Het schuifcontact wordt namelijk lineair bewogen. Deze meters zijn perfect wanneer er fijnafstemming geregeld moet worden.
Meer praktische tips omtrent apparatuur in de bouw lees je hier.